Zvěřinový guláš na víně s hříbky

SEZNAM SUROVIN

- 500-600 g srnčí plece

- 250-300 g hříbků

- 2 bobkové listy

- 6 kuliček celého pepře

- 4 kuličky nového koření

- 4 kuličky jalovce

- 1 lžíce oleje

- 1 malá mrkev

- 1/4malého celeru

- 1 cibule

- 1 lžíce cukru krupice

- šťáva a kůra z 1/2 citronu

- snítka tymiánu

- 1-2 lžíce brusinkové zavařeniny

-1 lžíce švestkových povidel

- 150-200 ml červeného vína

- 40 g str. perníku

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Maso omyjeme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Houby očistíme, omyjeme a podélně rozpůlíme. Do hrnce dáme 3/4 litru vody, sůl, celé koření a uvedeme k varu. Do vroucí vody vložíme maso, které po 10 minutách vyjmeme. Do vývaru vložíme na 10 minut houby, které pak vyjmeme a uchováme stranou.

V kastrole rozpálíme olej, vsypeme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, osmahneme a posypeme cukrem. Jakmile začne cukr karamelizovat, přidáme jemně nakrájenou cibuli a ještě chvíli opékáme do světle hněda. Do základu vložíme maso, zastříkneme citronovou šťávou, přidáme kousek citronové kůry, tymián a podlijeme částí scezeného vývaru z masa a hub a červeným vínem.

Guláš dusíme pod poklicí doměkka, občas zamícháme a podlijeme vývarem. Ke konci dušení přidáme povidla a brusinkovou zavařeninu, dodusíme a měkké maso vyjmeme. Omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem, dobře provaříme, dokud omáčka nezhoustne, a potom ji přecedíme zpět na maso. Podle potřeby dochutíme solí, cukrem nebo citronovou šťávou, vložíme uvařené hříbky a společně krátce prohřejeme.

 

 

KALENDÁŘ AKCÍ

«ŘÍJEN»
POÚTSTČTSONE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

OBLÍBENÝ RECEPT

Magazín